Ciasteczka grzybki



Kiedyś panie na wesela nocami wypiekały i składały ten specjał. Teraz już te ciasteczka zostały nieco zapomniane. Odszukaliśmy stary przepis i nadrabiamy. Grzybki wymagają dokładności, staranności a przede wszystkim cierpliwości, ale efekt zaskakuje wszystkich. Szczególnymi zjadaczami tych grzybków są małe łasuchy, którym tradycyjnych grzybów raczej podawać się nie powinno. 



Składniki:

Ciasto:

250 g masła 
3 szkl. mąki
1 szkl. śmietany 18%

Krem:
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
16 g. cukru waniliowego
200 g. masła miękkiego

Polewa:
100 g. gorzkiej/ mlecznej czekolady
30 g. masła 
1 łyżka mleka 

Ponadto:
1-2 łyżki suchego maku
1 białko

Wszystkie składniki posiekać, wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wykrawać tyle samo: 
- kapeluszy - przy pomocy szklanki wyciąć koła, a następnie wyłożyć je na zewnętrzną stronę foremek do babeczek wysmarowanych olejem. Dobrze poprzyklejać.
- spodów kapeluszy - przy pomocy mniejszej szklanki, a na środku każdego spodu zrobić niewielką dziurkę) 
- nóżek grzybków za pomocą resztek ciasta zrobić ruloniki, Jeden z końców nóżek ma być węższy, tak aby pasował do otworku spodu kapelusza. Grubszy koniec nóżek posmarować białkiem i posypać makiem. 
Wszystkie części grzybków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180stopni około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 
Krem budyniowy: 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić budynie i cukry. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do powstania lekkiego, puszystego kremu. Kremem napełnić upieczone kapelusze, które wcześniej trzeba delikatnie zdjąć z foremek. Zamknąć spodami kapeluszy, a do otworków wcisnąć nóżki grzybków. 
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia. Kapelusze pokryć polewą.
















Komentarze

Popularne posty