Gołąbki wielozbożowe
Dlaczego wielozbożowe, a no dlatego, że znajdziemy w nich kilka zbóż: pszenicę, grykę i ryż. A poza tym to tradycyjnie mielone mięso, dodatki, moc przypraw i ziół, a to wszystko zawinięte w karbowane liście kapusty włoskiej.
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
500 g mięsa wieprzowego
130 g ryżu
60 g kaszy gryczanej
60 g kaszy pęczak
1 cebula biała
olej (do smażenia)
tymianek
cząber
koperek
papryka słodka
papryka ostra
sól i pieprz
bulion
przecier pomidorowy
Z główki kapusty wyciąć głąb i sparzyć liście w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ryż oraz obie kasze (gryczaną i pęczek) ugotować al dente.
Do miski dodać przestudzony ryż, kaszę gryczaną oraz pęczak, zmielone mięso, podsmażoną cebulkę, suszony tymianek, cząber, koperek, słodką i ostrą paprykę oraz doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Porcję farszu układać na liść kapusty i zawijać, pamiętając wcześniej o ścięciu nerwu z liścia. Uformowane gołąbki ściśle układać w brytfance i zalać je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz