Lasagne ze szpinakiem i serem feta
Inna propozycja lasagne...
Składniki:
9
płatów lasagne
500 g
szpinaku mrożonego lub świeżego
1
cebula
150
g sera feta
2
łyżki oleju
200 g żółtego sera
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
¾ l mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
¾ l mleka
sól
pieprz
tłuszcz
do wysmarowania naczynia
Na
patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodać
szpinak i dotąd dusić aż się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek i doprawić do smaku. Gdy trochę przestygnie dodać pokruszony ser
feta i delikatnie wymieszać.
Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4
łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną
zasmażkę rozprowadzić stopniowo w 3/4 l zimnego mleka - wlewając najpierw 2-3
łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.
Naczynie
żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu beszamelowego, na sos ułożyć
płaty makaronu, następnie znowu sos i na to warstwę szpinaku (około 2 cm). Na szpinak
ułożyć znowu lasagne, na lasagne sos beszamelowy i szpinak, aż do wyczerpania
składników. Na samej górze wylać grubą warstwę sosu beszamelowego i posypać
żółtym serem. Zapiekać przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz