Lasagne ze szpinakiem i serem feta

Inna propozycja lasagne...

Składniki:

9 płatów lasagne
500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
1 cebula
4 ząbki czosnku
150 g sera feta
2 łyżki oleju
200 g żółtego sera
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
¾ l mleka
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania naczynia

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodać szpinak i dotąd dusić aż się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Gdy trochę przestygnie dodać pokruszony ser feta i delikatnie wymieszać.
Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo w 3/4 l zimnego mleka - wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno naczynia  wylać kilka łyżek sosu beszamelowego, na sos ułożyć płaty makaronu, następnie znowu sos i na to warstwę szpinaku (około 2 cm). Na szpinak ułożyć znowu lasagne, na lasagne sos beszamelowy i szpinak, aż do wyczerpania składników. Na samej górze wylać grubą warstwę sosu beszamelowego i posypać żółtym serem. Zapiekać przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. 










Komentarze

Popularne posty