Zupa owocowa

Pachnąca latem i wakacjami, a najbardziej dzieciństwem. Może być czereśniowa, wiśniowa, jabłkowa, jagodowa a nawet malinowa. 




Składniki:

300 g czereśni (mogą być ciemne lub jasne)
200 g truskawek
1 łyżka kisielu
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
cukier
1 szczypta cynamonu
2 goździki


Opłukane czereśnie zalać wodą, dodać cynamon i goździki i gotować na ostrym ogniu około 5 minut. Przecedzić przez sito, lekko przecierając, odrzucić pestki. Do przecieru dodać szklankę wody (jeśli za gęsty można więcej), dodać opłukane truskawki i chwilę podgotować. Pod koniec gotowania dodać kisiel i zabielić śmietanką. Podawać z biszkoptami, groszkiem ptysiowym lub makaronem.












Komentarze

Popularne posty