Kalafior w nieco innym wydaniu. Jeśli znudził wam się kalafior z masłem i bułką tartą to jest propozycja dla was.
Składniki:
4
łyżki sosu francuskiego (przepis w „Sałatka z gorącymi ogórkami)
0,5
cebuli
1
ząbek czosnku
1
mały kalafior
0,5
papryki
8
małych pomidorków
bazylia
świeża lub suszona
sól
pieprz
Rozgrzać patelnię, wlać sos francuski i przysmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek przez około 1 minutę. Dodać kalafiora podzielonego na różyczki i wlać 3 łyżki zimnej wody. Przykryć i dusić na małym ogniu. Kalafior nie powinien być surowy, ale jeszcze chrupiący. Dodać posiekaną paprykę i dusić jeszcze chwilę. Dołożyć pokrojone pomidory i wymieszać. Posypać bazylią i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz