Zapiekanka warzywna na francuskim cieście
Kolejne włoskie danie w polskim wydaniu. polubią je zarówno miłośnicy kuchni włoskiej, ale również ci którzy wolą kuchnię tradycyjną. Zapiekanka pełna warzyw. Możecie ich dodatek modyfikować według własnego uznania
Składniki:
1
opakowanie ciasta francuskiego
2
małe cukinie
1 cebula
1 papryka
1 papryka
3-4
ziemniaki
150 g
wędliny
4
łyżki śmietany 18%
4 łyżki
mleka
3
jaja
100 g
twarogu
100 g
żółtego sera
olej
Cukinię
ze skórką pokroić w półplasterki, ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, paprykę
i wędlinę pokroić w kostkę a cebulę w grube pióra. Na patelni rozgrzać olej i
przysmażyć warzywa na końcu dodać wędlinę.
Ze
śmietany, mleka, jaj i twarogu sporządzić sos.
Ciasto francuskie wyłożyć
na blaszkę, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć grochem lub specjalnymi
kamyczkami (by ciasto nie rosło) i zapiec przez około 10 minut w temperaturze
180°C. Po wyjęciu usunąć
papier z grochem i na ciasto wyłożyć podsmażone warzywa, zalać sosem i posypać
startym żółtym serem. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz