Mazurek cytrynowy
Inspiracją do naszego mazurka był mazurek u marta-gotuje.pl. Jednak ciasto jest z naszego przepisu, a krem od Marty jednak zamieniliśmy w nim margarynę na masło. Całość wyszła obłędnie. Chyba od dziś zostaniemy fanami ciast cytrynowych. To przełamanie smaków jest po prostu cudowne.
Spód:
150g mąki pszennej
50g mąki migdałowej
25 g cukru pudru
5g cukru waniliowego
100g masła
1 jajko
Cytrynowy krem:
2 cytryny (ok. 200 ml soku)
2 jajka
50 g cukru pudru
70 g masła
70 g białej czekolady
Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść. Odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, wylepić formę (35x11 cm), nakłuć widelcem, wyłożyć obciążenie (np. suchą fasolę) i piec w 180C przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić.
Z cytryn wycisnąć sok, przetrzeć przez drobne sitko, aby był klarowny. Dodać do metalowej miski wraz z roztrzepanymi jajkami i przesianym cukrem pudrem. Miskę ustawić na garnku z wodą, tak aby nie dotykała jej powierzchni i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać posiekane na mniejsze kawałki masło i białą czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Przestudzić i przelać na schłodzone ciasto. Schłodzić w lodówce. Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz