Jogurtowe babeczki do koszyczka
Delikatnie wilgotne babeczki, które utrzymują świeżość do kilku dni. Idealnie nadają się do świątecznego koszyczka, ale można je oczywiście zrobić i na co dzień lub z innej okazji. Jeśli nie macie foremek w kształcie babeczek, równie dobrze można je upiec jako muffiny.
400 g mąki
2 jajka
250 g cukru
300 g jogurtu naturalnego
150 g oleju
5 g proszku do pieczenia
5g sody
szczypta soli
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać sól, olej, jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszana z proszkiem dopieczenia i sodą, delikatnie wszystko połączyć ze sobą. Masę przełożyć do foremek na babeczki do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz