Cannelloni z mięsem, suszonymi pomidorami i mozarellą

Niby tradycyjne cannelloni a jednak trochę zmienione przez dodatek naszych suszonych pomidorów (które wprost uwielbiamy) i dobrej jakości mozarelli. Tradycyjną bazylię zamieniliśmy na koperek, przez co pachniało nieziemsko. Stare danie w nowej odsłonie. 


Składniki:

250 g makaronu cannelloni
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200 g mozzarelli 
100 g suszonych pomidorów z oleju
2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
½ łyżeczki cukru
szczypta cynamonu
bazylia suszona
garść listków koperku 

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z suszonych pomidorów, dodać ½ cebuli i zeszklić. Następnie dodać mięso. Przesmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać 1 puszkę krojonych pomidorów i gotować bez przykrycia około 8 minut, aby odparowała większość wody. Spróbować i dosolić do smaku. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Przestudzić.
Posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pozostałą połowę cebuli. Smażyć 2 minuty, dodać czosnek. Smażyć razem minutę, dodać pomidory, cukier, cynamon. Posolić i popieprzyć do smaku. Zagotować i zdjąć z ognia.
100 g mozzarelli i całość suszonych pomidorów pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z suszoną bazylią. Wbić jajko i wymieszać. Pozostałą mozzarellę zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do 200°C.
Dno naczynia żaroodpornego pokryć cienką warstwą sosu pomidorowego. Za pomocą łyżeczki nafaszerować rurki. Ułożyć je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalać resztą sosu pomidorowego. Posypać mozzarellą. przed podaniem udekorować koperkiem. 







Komentarze

Popularne posty