Surówka z cukinii po koreańsku
Chrupiąca cukinia po koreańsku to nasze ostatnie odkrycie. Delikatnie orientalny smak doskonale komponuje się jako dodatek z mięsem drobiowym, wieprzowym jak i z kotletami wegetariańskimi. Nam również smakuje samodzielnie jako przekąska.
500 g cukinii
200 g marchwi
1 łyżeczka soli
50 ml oleju
1 łyżeczka sezamu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
Umytą cukinie pokroić na cieniutkie talarki. Pokrojone warzywo wrzucić do miski posypać solą, wymieszać i odstawić na pół godziny. Obraną marchewkę pokroić specjalną tarką do marchwi po koreańsku lub pokroić w bardzo cienkie słupki. Również posypać solą i pozostawić na pół godziny.
W międzyczasie obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę do miseczki, zalać sosem sojowym i sokiem z cytryny. Rozmieszać to wszystko a następnie dodać przyprawy i miód i ponownie dokładnie wymieszać.
Po upływie 30 minut odlać nadmiar wody z warzyw, wymieszać je ze sobą i dodać zrobiony sos. 50 ml oleju rozgrzać na patelni i ciepły wlać do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz