Bułeczki pszenne na drożdżach
Doskonałe bułeczki dla tych, którzy zaczynają swoja przygodę z ciastem drożdżowym. Nie wymagają zbyt dużo czasu. Wystarczy kilka składników i ciepełko, żeby ciasto ładnie rosło. Potem tylko uformować i upiec. No i zjeść, ale akurat to poszło nam najszybciej.
450 g mąki pszennej
12 g drożdży
3/4 szklanki mleka
1 jajko
20 g masła
1 płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cukru
Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka. Wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło przełożyć do kubeczka i roztopić. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wbić jajko. Dodać wyrośnięte drożdże. Wlać pozostałe mleka i wyrabiać ręką ciasto, dodając przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki, oprószyć je mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).
Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. na 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz