Kurczak curry
W okresie jesiennym i zimowym curry to jedna z naszych ulubionych przypraw, a raczej mieszanka przypraw. Nie tylko nadaje naszym daniom wyrazisty smak, ale również rozgrzewa, co w tym czasie jest bardzo przydatne. Dziś proponujemy Wam kurczaka curry z dodatkiem warzyw i mleczka kokosowego.
500 g piersi z kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleczka kokosowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki imbiru
2 łyżki przyprawy curry
szczypta chilli
sól
pieprz
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, doprawić solą pieprzem, dodać 1 łyżkę curry, pół łyżeczki imbiru oraz szczyptę chilli. Wymieszać i zostawić na 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć około 5 minut, zdjąć na talerz.
Warzywa oczyścić, obrać i pokroić: cebulę oraz paprykę w kosteczkę, marchewkę w cienkie słupki, a czosnek w talarki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażyć, aż się zeszkli. Następnie dołożyć resztę warzyw. Podsmażać około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać podmazane kawałki kurczaka.
Na koniec wlać pół szklanki bulionu oraz mleczko kokosowe. Dodać łyżkę curry i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 minut, ewentualnie doprawić. Podawać z ryżem na sypko.
Komentarze
Prześlij komentarz