Wiatraczki Sylwi
Wiatraczki to trochę ciasteczka rodem z lat '80, Sylwia postanowiła przypomnieć je starszakom i zaprezentować temu młodszemu pokoleniu. Bardzo proste w wykonaniu, z kilku składników niedrogich, no po prostu ciasteczka idealne. Idealnie również znikają z talerzyków. Przekonajcie się sami.
Składniki:
Składniki:
750 g mąki pszennej
5 żółtek
200 g śmietany 18%
2 kostki margaryny
50 g drożdży
2 łyżeczki cukru
marmolada
Drożdże wymieszać z cukrem, odrobiną ciepłej wody i łyżką mąki, aż całkowicie się rozpuszczą, odstawić w ciepłe miejsce żeby zaczęły „pracować”. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek dać łyżeczkę marmolady Piec w temperaturze 190⁰ na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz