Babka gotowana
Babka która w czasach PRL-u gościła na wielu świątecznych stołach. Nieco zapomniana, dlatego pragniemy ją wam przypomnieć. Spokojnie możecie ją wykonać tydzień przed świętami, i dokładnie przykryć lnianą ściereczką, a w święta będzie jakby dopiero upieczono. Oj przepraszamy ugotowana.
Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem. Białko ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do specjalnej formy, zamknąć gotować pod przykryciem w garnku z wodą około 60 min.
Komentarze
Prześlij komentarz