Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku z pewnością z sułtanem to niewiele mają wspólnego, ale zaraz po tych po żydowsku goszczą zawsze na naszej wigilii. Rodzynki i odrobina miodu, podkreślają smak śledzia. Zresztą spróbujcie sami.
Składniki:
8 - 10 płatów śledziowych matjasów
50 g rodzynek
2 cebule
½
szklanki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2
płaskie łyżeczki cukru lub miodu
2 łyżki soku z cytryny
Filety moczyć w zimnej
wodzie z dodatkiem octu, opłukać, odsączyć i pokroić w 2 cm paski. Rodzynki
zalać gorącą wodą, zostawić do ostudzenia, odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszkloną na oleju cebulę połączyć dokładnie z koncentratem pomidorowym, cukrem, sokiem z cytryny i zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodać filety i rodzynki,
delikatnie wymieszać. Przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz