Muffinki bananowe z czekoladą
Okazało się, że zapomnieliśmy o kilku bananach, które ukryły się gdzieś w kuchni. Do zjedzenia samodzielnie już były zbyt miękkie, a takich nie lubimy, więc przerobiliśmy je na pyszne i lekko wilgotne muffinki. Dodaliśmy jeszcze czekoladę która też otwarta przeszkadzała nam w szafce i tak oto prawie z resztek mamy pyszny deser.
3 dojrzałe banany
3 jajka
70 g cukru
20 g cukru waniliowego
100 ml oleju
100 ml mleka
szczypta cynamonu
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g mlecznej czekolady
Jajka ubić z cukrami na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlać olej oraz mleko i jeszcze chwilę razem ubijać. Banany rozgnieść za pomocą widelca na papkę, dodać do masy i lekko wymieszać pomocą trzepaczki. Dodać cynamon, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać za pomocą szpatułki. Masę przekładać do foremek na do około 3/4 wysokości papilotki. Posypać kilkoma kawałeczkami czekolady. Piec przez około 25 minut w temp. 180℃. Po upieczeniu studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz