Krem z białych warzyw
Kolejny ukłon w stronę miłośników zup kremów. Tym razem wzięliśmy na tapetę białe warzywa. My postawiliśmy na kalafiora, pora, cebulę, ziemniaki, selera i pietruszkę, ale wy możecie użyć jeszcze innych warzyw takich jak na przykład kalarepka czy ciecierzyca, w zależności od swoich upodobań.
450 g kalafiora
1 spory por (biała część)
2 cebule
6 ziemniaków
¼ selera
2 pietruszki
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu
śmietanka 30%
2 łyżki masła 4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
mielony imbir
gałka muszkatołowa
Przeprowadzić obróbkę wstępną wszystkich warzyw. W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztopić dwie łyżki masła i dodać oliwę. Do garnka dodać obrany i posiekany biały kawałek pora oraz obraną i poszatkowaną cebulę i podsmażać je przez dziesięć minut na średniej mocy palnika. Po dziesięciu minutach dodać też pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość zamieszać i podsmażać jeszcze chwilę. Po tym czasie do garnka wlać bulion. Dodać też obrane pokrojone w kostkę: ziemniaki, selera i pietruszki oraz przyprawy. Garnek przykryć przykrywką. Doprowadzić zupę do wrzenia a następnie zmniejszyć moc palnika do takiej, by zupa lekko mrugała. Gotować przez około 10 minut. Po tym czasie dodać do zupy kalafiora i gotować zupę do miękkości warzyw.
Gotową zupę zmiksować na gładko regulując konsystencję dodatkiem śmietanki. Ewentualnie doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz