Piernikowe rogaliki
Pierniki i rogaliki? tak tak te dwie rzeczy da się połączyć i wychodzi smaczny deser pachnący świętami. Do tego kubek gorącej herbaty z goździkami lub ciepłego kakao i nasi najbliżsi są niemal w siódmym niebie. A już na pewno uśmiechy z ich twarzy nie schodzą.
Ciasto:
350 g mąki pszennej
pół szklanki trzcinowego cukru
100 g masła
20g świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
Dodatkowo:
masa makowa
Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Drożdże zalać 1 łyżką wody aby zrobiły się płynne a następnie dolać do wszystkich składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na koło lekko podsypując mąką o grubości około 3-4 mm. Dzielić na trójkąty, na każdy nakładamy porcje masy makowej i zwijać rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170C - 180C na około 15 min.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz