Matcha brownie
Brownie a raczej może blondie, bo z białą czekoladą, o nietypowym kolorze i smaku. Ten kolor i smak zawdzięcza dodatkowi matchy, gorąco polecamy to ciasto trafiło w nasz gust smakowy, to i z pewnością wam zasmakuje. Tylko mała uwaga jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
120 g masła
120 g białej czekolady
2 łyżki matchy
150 g cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli morskiej
130 g mąki pszennej
120 g białej czekolady
2 łyżki matchy
150 g cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli morskiej
130 g mąki pszennej
Polewa
100 g białej czekolady
łyżka oleju kokosowego
płaska łyżeczka matchy
Masło roztopić w rondelku. Czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do miski. Zalać roztopionym masłem, dodać matchę i wymieszać do rozpuszczenia. Jajka ogrzać, wbić do czystej miski, dodać cukier oraz sól i ubijać przez ok. 5 - 7 minut na gęstą i puszystą pianę. Do ubitych jajek dodać przestudzoną masę czekoladową w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników. Do miski z masą przesiać mąkę pszenną i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
Wylać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym, dodać matchę, intensywnie wymieszać rózgą i polać brownie.
Komentarze
Prześlij komentarz