Zupa z czerwonej kapusty
Takiej zupy u nas jeszcze nie było. W ogóle czerwona kapusta gości u nas niezwykle rzadko, i teraz dumamy dlaczego. Zupka niezwykle smaczna i jedna z uczennic powiedziała, że taka jak u babci. To chyba największy komplement.
1/2 główki czerwonej kapusty
4 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 pietruszki
cebula
20 dag kiełbasy zwyczajnej
jabłko
sól
pieprz
cukier
olej
kostka rosołowa
7 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szczypty kwasku cytrynowego
Kapustę oczyścić, poszatkować i zalać 3 litrami wody. Zagotować. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe oraz 2 szczypty kwasku cytrynowego. Marchewki i pietruszki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Selera pokroić w krążki. Warzywa wsypać do kapusty i gotować 15 minut. Cebulę obrać i posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę z cebulą, podsmażyć na oleju. Przełożyć do zupy. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz