Kruche ciasto z jabłkami i orzechami
Ciasto które koniecznie trzeba zrobić dzień lub dwa przed imprezą, by kruche placki zmiękły a smaki się ładnie połączyły. Dlatego jest to fajne ciasto gdy wcześniej cos planujecie, bo potem ciasto już gotowe czeka a wy macie czas dla siebie, lub na przygotowanie jeszcze innych smakołyków.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
2 żółtka
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
5 łyżek cukru pudru
Nadzienie:
2 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
Wierzch:
200 g orzechów włoskich
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
80 g masła
Z podanych składników na ciasto zarobić ciasto kruche i podzielić na 3 równe części. Na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia upiec oddzielnie wszystkie trzy ciasta, wyjąć i ostudzić (ostania część może pozostać w blaszce).
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i podgrzewać, do momentu, aż puszczą sok. ok. 10 min. Gdyby były kwaśne można dodać 2-3 łyżki cukru. Następnie do gorących wsypać galaretki, wymieszać bardzo dokładnie, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Na jedną część ciasta wyłożyć połowę jabłkowego nadzienia i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugą częścią, dać pozostałe owoce i przykryć trzecią częścią ciasta. Schować do lodówki.
Obrane i pokrojone orzechy zagotować z pozostałymi składnikami wierzchu. Gotową masę rozłożyć na samej górze ciasta i na noc ciasto schować do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz