Sałatka drwala

Sałatka drwala jest sałatką z serii sycących, pożywnych. Ma sporo mięsa więc przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy nie przepadają za sałatkami typu fit. Nasza sałatka spokojnie może być samodzielnym daniem. Tylko robiąc zakupy wybierajcie raczej chudy boczek, bo nasz był trochę za tłusty i przy przygotowaniach chciał nas zabić i trochę za bardzo nam się przyrumienił. Na szczęście nie miało to wpływu na smak.

Składniki:

500 g fileta z kurczaka
1/2 sałaty lodowej lub mieszanki sałat
150 g sera cheddar
6 kromek chleba tostowego
6 plastrów boczku
1 garść pomidorków koktajlowych 
½ małego słoiczka ogórków konserwowych
sól
pieprz
słodka papryka
przyprawa gyros
olej
szczypiorek

Sos:
4 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na złoty kolor. Mięso odstawić do przestygnięcia.
Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić oliwą i posypać przyprawami upiec w temperaturze 120 ℃ do uzyskania chrupkości. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, ogórki pokroić w plasterki. 
Na suchej patelni usmażyć plastry boczku. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Jak wystygną połamać.
Ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. 
Sporządzić sos z ketchupu, majonezu, jogurtu naturalnego i musztardy oraz przypraw. 
Układać warstwami: sałata, sos, kurczak, sos, ser, odrobina sosu, ogórki, pomidorki, grzanki, boczek, szczypiorek, odrobina sosu.






 

Komentarze

Popularne posty