Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, pokrojoną w paski paprykę, kiełbaski itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. My przygotowaliśmy to danie w nieco spolszczonej wersji ale bardzo nam smakowało. Do podania polecamy różnego rodzaju zimne sosy i dipy. 

Składniki:

300 g filetu z kurczaka
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
200 g tartej mozzarelli
4 tortille o średnicy 25 cm
2 łyżki masła
ulubiona przyprawa do kurczaka

Kurczaka pokroić na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do kurczaka. Polać łyżką oleju i dokładnie wymieszać, odstawić. Ewentualnie lekko przesiekać. 
Cebulę pokroić w piórka, paprykę - podobnie jak kurczaka - na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą i zeszklić na patelni na łyżce oleju, odłożyć na talerz. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 4 minuty. Przełożyć na oddzielny talerz.
Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę wszystkich składników farszu - kurczaka, podsmażone warzywa, kukurydzę, pomidory i tarty ser. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony quesadillę przełożyć na drugą stronę i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Quesadillę najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie - dociskając go dłonią - ostrożnie obrócić. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu.
Podgrzane quesadille kroić nożem na kawałki jak pizzę, podawać z wybranymi dodatkami. 






Komentarze

Popularne posty