Czekoladowa granola gryczana
Granola kojarzy się zazwyczaj z mieszaniną różnych płatków zbożowych z dodatkiem suszonych owoców czy orzechów. My przygotowaliśmy nieco inną granolę bo zamiast płatków użyliśmy kaszy gryczanej. Na prawdę ciekawy smak. Nasza granola idealnie smakuje z jogurtem lub samodzielnie jako przekąska.
200g kaszy gryczanej niepalonej
50g czekolady gorzkiej
1,5 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki płatków migdałowych
1 garść orzechów laskowych
Kaszę uprażyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – około 20 minut 160 stopni, co jakiś czas przemieszać, uważając by nie spalić kaszy. Gdy będzie orzechowo pachniała i się zrumieni wyjąć z piekarnika, dodać posiekaną czekoladę, orzechy, płatki, miód i masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. Ostudzić i połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do słoika. Można przechowywać w słoiku do tygodnia.
Komentarze
Prześlij komentarz