Marillen Gugelhupe - Austriacka babka z morelami
W Austrii nigdy nie byliśmy, ale przepis znaleziony u kuchniajoanny.pl nas zachwycił i zainspirował do pieczenia. Delikatne, słodkie, lekko wilgotne ciasto przełamane lekko winnymi morelami. Jeśli w Austrii wszystkie słodkości tak smakują to koniecznie musimy się tam wybrać.
500 g moreli (przed wyjęciem pestek)
200 g cukru
350 gramów mąki
150 g miękkiego masła
6 jajek
200 g jogurtu greckiego
1 cytryna – otarta skórka + sok z 1/2
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
cukier puder do posypania
Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić w grubszą kostkę.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dłuższą chwilę miksować. Wlać jogurt, sok z cytryny i dodajemy otartą skórkę. Ubijać chwilę (może się lekko zwarzyć) i wsypać ujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Mieszać łyżką tylko do połączenia składników. Dodać morele, wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem
Piec ok. 45 -55 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto po 5 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz