Polędwica z mintaja na szpinaku we francuskim cieście
Dobra rybka jest dobra, bo dobra i zdrowa. Dzisiaj polecamy mintaja, mniej docenianą rybę, która powinna częściej gościć na naszych stołach. Podana w bardzo atrakcyjny sposób, zachwyci domowników i wymagających gości. Można zrobić, też mniejsze rybki dla dziatwy, spodobają się i zasmakują.
Składniki:
2 polędwice z mintaja
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
1 łyżka masła
jajko
sezam do posypania
sól
pieprz
Cebule obrać i drobno pokroić, zeszklić na maśle. Następnie dodać mrożony szpinak i smażyć go aż do odparowania wody. Dodać rozgnieciony czosnek oraz pieprz. Zdjąć z ognia i pokruszyć ser feta, dokładnie wymieszać, doprawić. Zostawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty. Na środku ułożyć szpinak, na szpinaku rozmrożoną polędwice z mintaja. Boki ciasta ponacinać i ułożyć jakby „warkocz”. Końcówce ciasta nadać kształt rybiego ogona. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200⁰ około 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz