Polędwice z mintaja z porem i pomidorami

Zwykły filet z mintaja podany nieco inaczej czyni to danie wykwintnym. Połączenie maślanego pora ze śmietaną i pomidorami nadaje delikatności i soczystości tej pospolitej rybie. 






Składniki:

350 g polędwic z mintaja (może być zwykły filet)
2 pomidory
2 średnie pory biała część
2 ząbki czosnku
50 g masła
200 ml śmietany 22%
łyżki oleju
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Polędwice osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na 15 – 20 minut. Pomidory obrać ze skorki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielka kostkę. Pora dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Pora i przeciśnięty czosnek lekko podsmażyć na maśle, zalać śmietaną i dusić około 5 minut. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku. Polędwice smażyć patelni na malej ilości oleju po 5 minut z każdej strony, następnie ułożyć na przygotowanym sosie. Najlepiej podawać ze świeża bagietką. 
















Komentarze

Popularne posty