Drożdżowe rogale z ciasta topionego

Rogaliki to jedne z naszych ulubionych ciast drożdżowych. Lubimy je zarówno robić jak i oczywiście jeść. Tym razem wersja z ciasta topionego. Zaintrygował nas ten przepis i postanowiliśmy go wypróbować. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, cudnie się z nim pracowało. 
Składniki:

Ciasto: 
750g mąki pszennej tortowej
250g masła lub margaryny
100g cukru
200ml mleka
80g drożdży świeżych 
2 jajka 
cukier waniliowy

Nadzienie: 
200 g czekolady mlecznej 
200 g orzechów włoskich

Do miski wkruszyć drożdże, dodać 100g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki. Całość dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki oraz rozbełtane jajka, cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagnieść ciasto tak by było gładkie i błyszczące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć je do miski napełnionej zimną wodą.
Ciasto zostawić  w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie. 
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić nad kąpielą wodną, dodać do niej zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyjąc je z wody i dać do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiać podsypując mąką.
Podzielić na części, każdą część wałkować na duże koło, kroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać trochę nadzienia i zwijać tworząc rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni.








Komentarze

Popularne posty