Rolada karpatkowa


Rolada biszkoptowa? – owszem. Karpatka z truskawkami? – czemu nie. A co powiecie na połączenie tych dwóch pyszności? Od czego są Kulinarni. Pieczemy, mieszamy rolujemy i rolada karpatkowa z delikatnym kremem gotowa. A jak ciekawie wygląda.




Składniki:

Ciasto karpatkowe :
1 szklanka wody
1/2  kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek

Ciasto czekoladowe:
4 jajka
½  szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litra mleka
budyń waniliowy na 3/4 l mleka
1 galaretka pomarańczowa
1 kostka margaryny

Ciasto karpatkowe: zagotować szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypać szklankę mąki i energicznie wymieszać (by nie było grudek) jak wystygnie dodać jajka, utrzeć na gładką masę, podzielić na dwie części i upiec każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia
Ciasto czekoladowe: utrzeć żółtka z margaryną i cukrem dodać obie mąki kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodać ubitą pianę z białek dobrze wymieszać podzielić na dwie części i każdą oddzielnie upiec na takiej samej blaszce co karpatkę
Masa: ugotować na mleku budyń z 2 łyżkami cukru, do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, do wystudzonego budyniu dodać  margarynę i dobrze utrzeć
Jedną karpatkę odwrócić by wierzch był na dole, posmarować ciasto czekoladowe 1/4 kremu, położyć je kremem do karpatki i znowu posmarować wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu. To samo zrobić z drugą karpatką i ciastem czekoladowym. Można trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i się ładnie zwinęły. Zwijać jedną roladę i przykładać do drugich ciast i nimi owijać roladę by powstała jedna wielka.












Komentarze

Popularne posty