Torcik meksykański


Ten torcik jest mało urodzinowy, chociaż jako ciepła przystawka spełniłby swoją funkcję. Bo żeby świeczki na nim dmuchać to już niekoniecznie, chociaż jakby się uparł. Bardzo smaczne danie z pogranicza fast-food, ale dużo zdrowsze i ciekawiej podane. My lubimy takie eksperymenty kulinarne, a Wy??


Składniki:

6 tortilli (wielkość zależy od średnicy tortownicy)
300 g sera żółtego
papryka czerwona
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
150 g groszku zielonego mrożonego
1 cebula czerwona
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego
5 łyżeczek koncentrat pomidorowy
papryka słodka
papryka ostra


Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Groszek rozmrozić. Na jednej patelni podsmażyć mięso mielone. Gdy mięso będzie dobre dodać koncentrat pomidorowy, doprawić vegetą.
W tym samym czasie na drugiej patelni zeszklić cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodać paprykę i smażyć około 5 minut. Paprykę wraz z cebulą przełożyć do mięsa, dodać zielony groszek i smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę – zdjąć z ognia. Całość doprawić do smaku. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Tortownicę posmarować masłem, na spód położyć 2 tortille. Następnie wyłożyć 1/3 farszu i posypać 1/3 startego sera. Postępować tak z kolejnymi dwoma warstwami. Całość zapiekać 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu warto, żeby torcik postał co najmniej pół godziny, wtedy będzie się łatwiej kroił. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty