Curry

Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potrawy w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, mięso, ryby, ser i/lub inne składniki dania głównego w sosie. Każdy mieszkaniec Indii ma swoją mieszankę przypraw do curry, jej smak i kolor uzależniony jest od upodobań, tradycji rodzinnych i regionalnych. My polecamy znaleźć swój sposób na curry, bo my chyba już go mamy...

Składniki:

800 g wieprzowiny łopatki lub szynki
papryczka chili
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
łyżeczka kminku
laska cynamonu
400 ml mleka kokosowego
1 - 2 łyżki sosu sojowego
2 papryki
pęczek szczypioru
100 g orzechów nerkowca
limonka
kilka gałązek kolendry lub pietruszki
3 - 4 łyżki oleju do woka


Wieprzowinę pokroić na małe kawałki, obsmażyć szybko w głębokiej patelni, wyjąc mięso. Papryczkę chili i czosnek pokroić na drobne kawałki, imbir obrać i zetrzeć na tarce, podsmażyć wszystko w sosie ze smażenia mięsa, dodać kminek, przekrojoną wzdłuż laskę cynamonu i podsmażone mięso. Podlać mlekiem kokosowym oraz niewielką ilością wody, doprawić sosem sojowym i na małym ogniu pod przykryciem dusić. Papryki okroić w niewielkie cząstki, dodać do miękkiego mięsa i razem z orzechami nerkowca podgotować chwile. Szczypior i pietruszkę drobno posiekać pomieszać z potrawą, doprawić sosem sojowym i sokiem z limonki, podawać z długim ryżem.















Komentarze

  1. Nie lubię wieprzowiny jakim mięsem mogę ją zastąpić w tym daniu??

    OdpowiedzUsuń
  2. Drobiowym, proponujemy indycze. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty