Beziak



To pyszne i efektownie wyglądające ciasto to inwencja twórcza naszej sorki. Masa kajmakowa, bezy i prażone migdały to to co łasuchy lubią najbardziej...

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek zimnej wody

Jaja ubić z cukrem do białego koloru.
Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 180°C około 30 minut.

Masa kajmakowa:
margaryna
masa kajmakowa
opakowanie bezów małej wielkości

Margarynę rozwiercić na puch, dodawać po łyżce kajmaku.

Masa budyniowa:
¾ litra mleka
2 budynie śmietankowe
2 jaja
szklanka cukru
margaryna

Zagotować mleko, odlewając pól szklanki do rozpuszczenia budyniu, jajek i cukru. Wymieszaną masę dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić, rozwiercić margarynę na puch i dodawać po łyżce budyniu.
Biszkopt przekroić posmarować połową masy kajmakowej poukładać równo w rządkach bezy przykryć pozostałą częścią masy, przykryć biszkoptem. Posmarować masą budyniową i ozdobić podprażonymi płatkami migdałowymi lub startą czekoladą.






Komentarze

Popularne posty